Fot-og ankelplager

Behandling

Fot-og ankelplager

Fot- og ankelplager kan ha stor innvirkning på dagligdagse aktiviteter. De som har store plager kan ha vanskelig for å gå, eller ha en veldig smertefull gange. Har man ikke mulighet til å bevege seg som man vil, gjør det hverdagen vanskelig både på jobb og hjemme.

Mange får plager og smerter under trening eller under ekstra/uvant belastning.

Over tid kan en dårlig fungerende ankel og fot gi plager i knær, hofte, bekken eller korsrygg. Denne sammenhengen kan kanskje være vanskelig å se selv, men man tillegger seg sannsynligvis dårlige bevegemønstre.

En dårlig fungerende fot og/eller ankel kan gi forskjellige plager:

Smerter i hæl eller fotbue

Smerter i ankelledd

Stiv og vond storetå

Plager i korsrygg, bekken og hofter

Dårlig balanse

Plager i knær

Redusert evne til å gå ned på huk, gå trapper ol.

Utredning og behandling

Det er viktig å få en god undersøkelse og kartlegging av hva som kan være årsak til plagene. Kiropraktor Vibeke Larsen på Gressvikklinikken har tatt etterutdanning i utredning og behandling av ekstremiteter (armer og ben), med foten/ankel som sitt favorittområde. En god sykehistorie, undersøkelse og i noen tilfeller et røntgen eller MR, er en del av utredningen. Kiropraktor Vibeke Larsen behandler fotens/ankelens ledd og bløtdeler, og hun kan også gi råd om såler, sko og treningsøvelser. Trykkbølgebehandling kan i noen tilfeller ha god effekt.

Årsaker

En tidligere skade kan i mange tilfeller være årsaken. Den mest alminnelige skaden er et ankelovertråkk / forstuing. Skaden kan ha skjedd for mange år siden, men først gi plager senere. Andre skader kan være tråkk, spark eller slag mot ankel/fot/underben, dette ses typisk hos fotballspillere.

Man kan forestille seg at foten vår er skapt for et underlag laget av jord, sand, planter, stein, og at det underlaget de fleste beveger seg på – betong, asfalt – er en for stor belastning over tid. Dårlig skotøy kombinert med mye bevegelse på hardt underlag, kan i noen tilfeller gi plager.

Fra naturens side har alle forskjellige føtter, noen er plattfot, noen er hulfot, noen har brede føtter, noen har skjev storetå. De fleste av oss ligger et sted sånn midt i mellom, og både plattføtter og hulføtter kan fungere utmerket, men hos noen kan dette disponere til plager.

Hva kan du selv gjøre?

Har man plager som varer over tid, oppsøk alltid en kyndig behandler. Har man vært utsatt for en skade, og er i tvil om alvorlighetsgraden, oppsøk alltid en behandler/lege. Kiropraktoren kan som sagt henvise til røntgen eller MR om nødvendig.
Bruk godt skotøy, gjerne god demping og støtte. Det er absolutt verdt investeringen! Beveg deg på variert underlag, gjerne skog og mark hvis du har mulighet.  Legg inn balansetrening som en del av treningsprogrammet / hverdagsaktiviteter – det bør ikke være komplisert, og er en fin måte å holde fot og kropp i form.

Timebestilling

For å timebestilling benytt vår online timebestilling og kalender, eller ta kontakt med oss via vårt kontaktskjema.